MERKEZİ ISITMA SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

MERKEZI ISITMA SİSTEMLERİ VE AVANTAJLARI

 

Merkezi ısıtma sistemlerinin planlanmasında araştırma yapmak ve bunun getirisi olarak müşteri odaklı bir ısı ortamı bulunması ve temin edilmesi gerekmektedir. İşinde ehil olan kişiler tarafından araştırılıp ve yakıt cinsi, yük faktörü, kullanılacak akışkanın cinsi detaylı olarak araştırılmaktadır. Merkezi ısıtma sistemlerinde ilk olarak kullanılacak şey kurulacak sistemin yüküdür. Bulunan veya hesaplanan ısı yüklerini üretimde nasıl kullanmak gerektiğini yada enerji yükünü hesaplamaktır. Merkezi ısıtma sisteminde binada birden çok sistem bulunması yerine bunun ayrı bir yerde temin edilmesi; kurulan yerde hem kullanım yönünden hem hava kirliliğini önlemek için hem de evlerin içerisinde daha çok alan sağlamak yönünden fayda sağlar. Tek bir sistem olduğu için de bunu daha kolaylıkla yapabiliriz. Merkezi sistemde yer altından döşenen borular sayesinde bunu yapmak ısı kaybına yol açsa da uzun zaman sonra daha verimli bir etki ile karşılaşmak söz konusudur.

Merkezi sistem ısıtma kazanları tesisatı,  kombiye göre daha ekonomiktir. Merkezi sistemin yatırım maliyeti kombiye göre dörtte bir oranında daha azdır. Ayrıca merkezi sistemde yüzde 25 daha az gaz yakarsınız.”

Neden Doğalgazlı Merkezi Sistem Isıtma ?

Konutlarda kömür ya da sıvı yakıt soba ile ısıtmada, konutun tek noktadan ısıtılması ve ısıl veriminin düşüklüğü enerji israfına neden olmaktadır. Kömürlü kalorifer kazanlarında %40-45 düzeyindeki ısıl verim, kazan doğalgaza dönüştüğünde % 70-74’lere çıkmaktadır. Ekonomik ömrünü yitirmiş kazanların doğalgaza uyumlu kazanlarla yenilenmesi durumunda ise verimi %80-110’lara yükselmektedir.

Doğalgazla çalışan kazanların işletilmesinde insan faktörü minimuma indiği için kontrolleri son derece kolaydır, rasyonel ve dengeli ısıtma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca doğalgaz cihazları çok fonksiyoneldir. Merkezi ısıtma sisteminde yakıt ekonomisini sağlamak için, tesisatınızda bir otomatik kontrol panelinin bulunması önerilmektedir. Doğal gazlı kazanlarda yer alan kontrol panelleri vasıtası ile iç ve dış ortam sıcaklığına göre ısıtma imkânı sağlanmaktadır. Doğal gazlı cihazlarda ısı geçişi oldukça hızlı olduğundan verimli ısıtma sağlayarak ekonomik kullanıma olanak sağlar. Ancak bu panel kömürlü merkezi sistemlere monte edilememektedir. Bu panel için gerekli olan sisteme konulacak ekipmanlar (üç veya dört yollu karışım vanası, şönt pompa, vb) ilgili kazan imalatçı ve/veya ithalatçı firmaların önerileri ve istekleri doğrultusunda kullanılmalıdır. Kömür veya fuel-oil ile ısıtılan binalarda yanma derecesi elle ayarlanmaya çalışılmaktadır. Ancak dış ısı değişikliklerinde kazanın alevini arttırmak veya azaltmak gerektiğinde geç ısınma sağlanmakta veya çok ısınma sağlanıp yakıt tüketimi arttırılmaktadır.

Doğalgaza henüz geçmeyen apartmanlar genelde kömürlü ya da fuel-oilli kalorifer kazanları ile ısıtılmaktadır. Ekonomik, temiz ve kullanışlı olması açılarından bu kazanlarda doğalgaz yakılması çok daha avantajlıdır. Ortak bir kalorifer kazanı ile ısıtma yapıldığında daireler, sıcak su sayacı gibi ek ölçme cihazları kullanmak suretiyle kazanın girişine takılan sayaçta okunan gaz giderinden kendilerine düşen miktarı tam olarak pay edebilirler. Ancak, böyle bir ek masrafa girilmemesi halinde, kömür veya fueloil kullanmada olduğu gibi belli bir takım kıstaslar (metrekareye bölmek gibi) kullanılacaktır.

Doğalgazın radyatörlerde termostatlı vana kullanılması ile son derece kontrollü olarak yakılabilmesi sonucunda hem konfor hem de büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlar.

Genellikle 8-10 veya daha fazla bağımsız bölüm içeren binalarda ilk yatırım maliyeti ve tesisatın işletme şartları açısından tavsiye edilir. Bilindiği üzere, Bireysel ısınma sisteminin maliyete, merkezi ısınma sistemini maliyetine göre yüksektir. Merkezi sistemin avantajlı olmasının nedeni kütlenin ısıtılıyor olmasıdır. Yani binanın her tarafı ısınıyor. Sadece altınız yada üstünüz değil. Çaprazınız da ısındığı için verimlilik artıyor. Bireyselde ise mekânı ısıtıyorsunuz. Bu durum verimliliği düşürmektedir. Sıcak su kullanımının mümkün olmadığı yönünde bir inanış vardır. Hermetik şofben aracılığıyla da sıcak su kullanılabilir. İyi bir kazan dairesi, bugün kombi fiyatlarıyla hemen hemen aynı rakamdadır. Bireysel sistem ise tüm teçhizatlarıyla ortalama 3.500-4.000 TL. ye mal oluyorsa, merkezi sistemde Daire başına bu rakam 1.000-1.250 TL. civarına gelmektedir. Bireysel ısıtma sisteminin tercih edilmesinin sebeplerinden biride insanların toplu yaşamayı bilmemeleri geliyor. Merkezi sistemde en önemli çekincesi de aidatların ödenmemesi konusundaki güvensizlikleri. İnsanımız kontrolün kendisinde olmasını tercih ediyor ve bağımlılığı istemiyor.

Basit bir örnek verirsek; ortalama 100 m² lik, 20 daireli bir binanın kazan ihtiyacı yaklaşık 250.000 kcal/h kapasitelidir. Bu kazanda günde ortalama 50 m³ doğalgaz harcanır. Ama 20 kombi takarsanız, 20.000 kcal/h kapasiteli olacaktır her biri ve toplamda 400.000 kcal/h eder. Her biri 3 m³ doğalgaz harcarsa toplamda 150 m³ eder. Bu hem kişinin hem de devletin cebinden çıkan bir maliyettir.

Piyasadaki doğal gazlı cihazlar arasında çok büyük bir fiyat farkı olmamasına karşın, kaliteler arasında büyük farklılıklar mevcut. Doğal gazlı cihaz alırken buna mutlaka dikkat edilmelidir. Ayrıca, tesisatın kalitesi çok önemli. Tesisatın iyi ya da kötü yapılması % 10-20 verim farkı oluşturabilir. Müşteri buna mutlaka dikkat etmelidir. Tesisatın kaliteli olması, verimliliği arttıracaktır. Bina yapısına göre tesisat ayarlanarak az veya çok yakıt yakacağınıza karar verirsiniz.

Tüm cihazların zamanı geldiğinde mutlaka bakımlarının yapılması gereklidir. Merkezi sistemde ise yoğuşma son derece fayda sağladığı gibi %30-40 civarındada tasarruf sağlıyor. Kazan içindeki suya yoğuşma yaptırdığınızda hem su soğumaz hem de yakıt tüketiminiz az olur ve verimi arttırmış olursunuz. Yoğuşmalı kazanlarda buharı yoğunlaştıran özel ısı eşanjörü ile yoğuşmadaki gizli ısı bacadan geri kazanıldığı için yoğuşmalı kombiler klasik kombilere göre daha verimlidir. Yoğuşmalı kazanlarda Baca gazı çıkış sıcaklığı 40-50°, geleneksel kazanlarda ise 140-160° dır. Baca gazı sıcaklığı yoğuşmalı kazanlarda düşük olduğu için; yanma esnasında ve kalorifer tesisatında oluşan ısı kayıpları daha düşüktür.

Merkezi Sistem Isıtma’nın Avantajları:

Merkezi sistemin daire başına yatırım maliyeti, Bireysel ısıtma sistemine göre dörtte bir oranında daha ucuz.

Merkezi sistem daha ekonomiktir. Merkezi sistemde yüzde 25 daha az gaz yakarsınız.

Gazın pahalılanması ya da kesilmesi halinde merkezi sistemi küçük masraflarla kalorifer yakıtına dönüştürebilirsiniz. Bu iş için daire başına 10-20 ytl masrafla bir brülör değiştirmek yeterli olur.

Kombinin cihazı, bacası, doğalgaz tesisatı evde yer kaplar ve küçük bir olasılık da olsa gaz kaçması ya da baca gazı tepmesi tehlikesi her zaman vardır. Oysa merkezi sistem, kazan dairesindedir ve gaz tehlikesine karşı daire içine göre daha az tehlikeli bir konumdadır.

 

İhtiyaç duyduğunuz her durumda KOMSER Samsun Kombi Teknik Servisi olarak yapmış olduğunuz talepleri karşılamaktayız. Servisimiz ile yapacağınız görüşmeler ve oluşturacağınız servis kaydı sayesinde taleplerinizi bizlere ileterek en kısa sürede geri dönüş elde edebilirsiniz. Kesintisiz destek hattımız 05326884686 üzerinden gerekli olduğu her durumda servisimize ulaşım sağlayarak hizmet talep edebilir ya da samsunkombiservisi.com.tr üzerinden servis çağrısı oluşturabilirsiniz. 

Samsun Kombi Servisi olarak 22 yıllık teknik servislik tecrübemizi sizlerle paylaşmak için hizmetinizdeyiz. Kombileriniz için  Atakum kombi servisi, ilkadım kombi servisi ve canik kombi servisi ile hizmetinizdeyiz. Garantili petek temizliği.

Amacımız , samsun kombi servisi olarak sizin sorununuz bizim  sorunumuz ilkesiyle hareket ederek , almış olduğumuz eğitimlerin ve deneyimlerimizin ışığında arkamızda güler yüzlü müşteriler bırakmak için en kısa sürede sorununuzu gidererek kıymetli  zamanınızı size ve sevdiklerinize bırakmaktır. 

2025 © Samsun Kombi Servisi